Moped Klass 1 – AM

EU mopedkörkort klass 1, behörighet AM

Den som ska köra EU-moped klass 1 ska ha fyllt 15 år och inneha ett AM körkort. Eller ett körkort med behörighet A eller B, traktorkort eller förarbevis för moped klass 1 (utfärdat före 1 oktober 2009).

Nu finns de första kurserna för 2024 utlagda i webshopen under ”Kurser” – ”Moped”

Är du intresserad av att gå en AM-kurs senare under 2024 kan du maila ditt intresse till info@nordlanders.se så hör vi av oss när passande kurs är på gång.

 

 

Moped Klass 1 – AM

EU mopedkörkort klass 1, behörighet AM

Den som ska köra EU-moped klass 1 ska ha fyllt 15 år och inneha ett AM körkort. Eller ett körkort med behörighet A eller B, traktorkort eller förarbevis för moped klass 1 (utfärdat före 1 oktober 2009).

Körkortsbehörigheten AM ger dig rätt att köra en EU moped klass 1 samt moped klass 2, traktor och vissa typer av motorredskap. Ett körkort med behörighet AM är ett riktigt körkort och kan därför även användas som ID-kort.

För att få ett EU mopedkörkort klass 1, behörighet AM krävs att du har

  • blivit godkänd vid ett kunskapsprov hos Trafikverket, innan du gör provet måste du:
  • ha ett giltigt körkortstillstånd
  • fyllt 15 år
  • gått en utbildning hos en behörig trafikskola (utbildare)

Moped körkort / Övningskörning – utbildning

För att en elev ska få övningsköra med moped klass 1 måste man ha uppnått en ålder av 14 år och 9 månader samt ha ett giltigt körkortstillstånd. Uppsikt under övningskörningen ska ske av en behörig utbildare. Privat övningskörning är inte tillåten. Utbildningen för körkort AM ska vara sammanlagt minst 12 timmar. Den ska innehålla både teoretiska och praktiska moment som övningskörning i trafik.

Du får inte genomföra ett kunskapsprov innan du fyllt 15 år. Men du kan påbörja din utbildning vid en tidigare tidpunkt. Övningskörning får ske först när du är 14 år och 9 månader. Privat övningskörning med moped är inte tillåten.

 

Information

Mopedutbildning AM (Klass 1) Nordlanders Trafikskola

Pris: Se tillgänglig kurs i webshoppen

Ingår:

  • Teorikurs (uppdelad på 4 tillfällen), körträning på manöverbana samt körning i trafik.
    Kursen består av 8 timmar teori och 4 timmar praktik.
  • 2 st körlektioner á 60 min alt. 1 st körlektion á 120 min
  • 1 st manöverbana á 120 min

Teorimaterialet ingår ej i kursavgiften. Detta köps via korkort.nu . Vid bokning av kursen ges en länk till detta.

Samtliga lektioner är obligatoriska.

Alla moment måste vara godkända på trafikskolan innan det går att göra teoriprov på trafikverket.

Bokning av kursen görs i webshoppen. Vid frågor ring 018-14 35 53 eller maila info@nordlanders.se

Förberedelser

Innan kursen:
Innan kursstart är det önskvärt att eleven har ett godkänt körkortstillstånd. Detta för att vi då kan planera in samtliga delmoment. Ansökan görs hos transportstyrelsen.se. Ansökan om körkortstillstånd ska kompletteras med ett syntest.

Syntest kan göras med fördel på Nordlanders trafikskola. Det kostar 150 kr, vi har drop-in under ordinarie öppettider i receptionen och vi rapporterar digitalt direkt till Transportstyrelsen.

Tänk på att det kan ta upp till ett par veckor att få sitt körkortstillstånd.

När du är 14 år och 9 månader gammal och fått ditt godkända körkortstillstånd får du delta i de praktiska momenten hos oss. Utbildningen består av både teori och körning, och när du är godkänd på alla moment kan vi hjälpa dig att boka teoriprov eller så bokar du det direkt på trafikverket (men tänk på att alla moment måste vara godkända på trafikskolan innan ni får göra teoriprovet).

Körning

Du ska köra sammanlagt 4 timmar innan du kan ta ditt AM-körkort.
Körningen är uppdelad i två delmoment;
Manövrering
Körning i trafik
I manövreringsmomentet lär du dig att styra, bromsa och övar din balans genom olika övningar.

Körning i trafik innehåller stadstrafik och landsvägskörning.

Om du inte är godkänd på körningen, måste du boka ytterligare lektion för att nå godkänt, då tillkommer extralektioner enligt prislistan.

Körning på manöverbanan kan komma att ske efter 16:30 vardagar samt på helger.

Körning i trafik kommer ske på dagtid mellan 8:00–16:00 måndag-fredag (helg endast undantag).

Om du har egen hjälm får du gärna ta med den, annars har vi hjälmar att låna ut. Handskar rekommenderas och tänk på att all praktisk utbildning sker utomhus så kläder efter väder.

Efter genomförd kurs – AM

Trafikskolan kommer rapportera till Transportstyrelsen att eleven genomfört en godkänd kurs förutsatt att eleven uppfyllt följande krav:

– Varit närvarande under hela teorikursen

– Godkänd i de praktiska momenten som krävs enligt föreskriften för utbildningen.

Vi rekommenderar även att eleven gör teori online med dessa test godkända:

Vägmärkestest: Minst 2 godkända
Sluttest: Minst 3 godkända

För den som vill boka Kunskapsprov via Nordlanders är ovan tester ett krav, samt 2 godkända Körkortstest (görs på trafikskolan)

 

Efter genomförd kurs ska eleven göra ett teoriprov hos Trafikverket. Detta bokar ni själva via trafikverkets hemsida eller med hjälpa av oss i receptionen.

Detta prov gör du hos Trafikverket. Du måste ha fyllt 15 år för att få göra provet och när du blir godkänd tillverkas ditt AM-körkort och du får efter några dagar hämta ditt körkort på posten, men du får börja köra moped direkt efter godkänt teoriprov på Trafikverket.

Körkortet AM innebär att du får köra moped klass I (Även kallat EU-moped). I körkortet ingår även rätten att köra moped klass II, traktor, A-traktor samt motorredskap klass II.

För mer information ring eller mejla oss så svarar vi på era frågor!